НОВИНИ

У Києві відкривається проект «Метода» Відкритого архіву українського медіа-арту

Відкритий архів українського медіа-арту представляє результати дослідження витоків творчості групи akuvido та впливу на неї педагогічного методу Альфреда Максименка.

У Києві відкривається проект «Метода» Відкритого архіву українського медіа-арту


Кадр із відео «Призма 6+1» А. Максименка, Г. Куц, В. Довгалюка, К. Кіт

 

1 березня у київській «Галереї в Домі Майстер Класс» починається виставка «Метода», створена кураторською групою Відкритого архіву українського медіа-арту (ВАУМА). Це вже третій проект, підготовлений в рамках Кураторської Лабораторії - спільної роботи чотирьох незалежних кураторських колективів, організованої на запрошення центру «Дім Майстер Клас» за ініціативи Лізавети Герман і Марії Ланько.


До колекції ВАУМА входить net.art української групи художників akuvido (Ганна Куц та Віктор Довгалюк), створений у 2000-х у Берліні та Роттердамі. Складність його архівування пов’язана зі складністю його матеріальної репрезентації. Окрім того, сайт з роботами художників http://www.akuvido.de/ може зникнути будь-якої миті, щойно його припинять підтримувати: Ганни Куц, творчого двигуна групи, вже 10 років як немає в живих, а Віктор Довгалюк, мешкаючи у Берліні, майже не виходить на контакт. Не менш складними для архівування є відеороботи, створені групою “Таран” (так називалися Куц і Довгалюк у львівський період своєї творчості) у 1990-х. Їх було оцифровано Центром міської історії Центрально-Східної Європи з VHS-касет львівського художника і фактичного співавтора відео групи «Таран» Альфреда Максименка. Проект у жанрі generative art «360 Б’Ю» (1998) передала до ВАУМА співкураторка ІнфоМедіаБанку (програми для медіа-художників у київському ЦСМ Сороса в кін. 1990-х – на поч. 2000-х) Наталя Манжалій, яка безпосередньо опікувалася створенням цієї роботи.


Куратори коментують хід роботи над виставкою: «Маючи не надто багато вихідних даних, ми почали кураторське дослідження, яке інколи більше нагадувало детективну історію. Під час робочої зустрічі в рамках Кураторської лабораторії Юрій Кручак розповів про свої студентські роки у Харківському державному художньому училищі, де він перетнувся у 1989 з Ганною Куц. Звернувшись за більш докладною інформацією про akuvido до Альфреда Максименка, в майстерню якого Ганна Куц потрапила вже у Львівській національній академії мистецтв на початку 1990-х, ми зрозуміли, що угруповання “Таран” – це не тільки Куц і Довгалюк, але й майстер Ганни – Максименко».

 

 

Фрагмент net.art'у «City Interactive» akuvido



Фактичного дозволу на зберігання та демонстрацію відео akuvido у ВАУМА немає. Виставка в «Галереї в Домі Майстер Клас» є результатом дослідження їхніх ранніх робіт та педагогічної методи Максименка, який вплинув на akuvido та низку інших львівських медіа-художників. Також це спроба розказати про творче становлення групи, яка свого часу успішно ввійшла у загальноєвропейський контекст розвитку медіа-мистецтва, але сьогодні є малознаною. Слідом за проектом Дата Чіголашвілі і Ніні Палавандішвілі, що триває в галереї-лабораторії з середини січня й частково лишається в експозиції, «Метода» порушує питання складності архівування певних художніх, частіше за все нематеріальних об’єктів, а також архівації артефактів 1990-х років, які здаються діахронічно все ще надто близькими для того, щоб їх досліджувати і музеєфікувати.


***

Кураторська група Відкритого архіву українського медіа-арту (Яніна Пруденко, Антон Лапов, Юлія Кузнєцова) займається дослідженням та підтримкою українського медіа-мистецтва. Увага групи зосереджена як на історіографічних проблемах української медіа-археології, так і на архівації сучасних робіт українського медіа-арту, який досліджується як за регіональним принципом, так і за жанровим (візуальні, аудіальні, аудіовізуальні). Наразі група разом із іноземними колегами працює над створенням нових цифрових інструментів аналізу та презентації напрацьованих архівів.


Кураторська група ВАУМА дякує за допомогу у підготовці проекту Альфреду Максименку, Юрію Кручаку, Богдану Шумиловичу, Вірі Ганжі, Анастасії Нечипоренко, Ларіону Лозовому, Лізі Корнійчук та Любові Дивак.

2 березня – 23 березня 2017

Відкриття 1 березня о 19:00


Галерея в Домі Майстер Клас

вул. Хмельницького, 57Б, 5-й поверх


Вхід на відкриття і виставку вільний

 

Подія на Facebook


***

Галерея в Домі Майстер Клас — це виставковий простір на п’ятому поверсі нового Дому МК на Хмельницького, 57Б, а також дискусійна ситуація, в якій зустрічаються художники, куратори й дослідники задля обміну, поєднання та співставлення власних методів, актуальних зацікавлень та поглядів на колективну роботу як таку. Щомісяця учасниці та учасники Кураторської Лабораторії по черзі відкривають виставки-висловлювання, які доповнюватимуть та поступово замінюватимуть одна одну. Кожна виставка є водночас проявом автономної роботи кураторів та спробою осмислити та доповнити попередню роботу інших учасників, а саме кураторське висловлювання, яке вже присутнє у просторі галереї.


Instagram-сторінка галереї


Учасники Кураторської Лабораторії:


Марія Ланько та Лізавета Герман (openarchive.com.ua)

Юлія Костерєва та Юрій Кручак (платформа «Відкритий простір»)

Яніна Пруденко, Антон Лапов та Юлія Кузнєцова (Відкритий архів українського медіа арту)

Тіберій Сільваші та Костянтин Рудешко


Попередні проекти, представлені у рамках Кураторської Лабораторії – це виставки «22 ствердження неточних значень» Станіслава Турини (куратори – Марія Ланько та Лізавета Герман) і «Пожива для музею» Ніні Палавандішвілі та Дата Чіголашвілі (куратори - Юлія Костерєва та Юрій Кручак).

ІНШІ НОВИНИ